Je brengt ineens iets in beweging dat anders nooit in beweging was gekomen
Even voorstellen...
Wie? Koen Roelands (22)
Wat? Junior accountmanager en deelnemer PiTtiG Sales
Waar? Nestinox
De Praktijkacademie Technische Groothandel PiTtiG gemaakt voor en door de branche. En dat werpt zijn vruchten af. Mocht je daar nog niet helemaal van overtuigd zijn: in dit artikel bevestigt deelnemer Koen maar weer eens hoe toepasbaar de PiTtiG mbo 4 opleiding Junior Accountmanager is. Je bent gestart in november 2018.
Hoe ervaar je de opleiding?
Als ik het kort en krachtig mag verwoorden: toepasbaar én herkenbaar. Natuurlijk moeten we de generieke (taal)vakken volgen, maar de vakspecifieke onderdelen zijn in zijn volledigheid heel herkenbaar en toegespitst op ons vak. Denk daarbij aan onderdelen als marketing, gesprekstechnieken en offertes. Maar ook natuurlijk de praktijktrainingen die verzorgd worden door Kenneth Smit. Het is volledig in lijn met wat wij doen in de wereld van de technische groothandel.
Hoe bevalt het om samen te leren met mensen uit andere bedrijven?
Dat bevalt heel goed. Juist omdat je met concullega’s samen zit. Natuurlijk hoor je wel eens wat van elkaar, je krijgt mee hoe ze het bij een ander bedrijf doen en vergelijkt dat met hoe wij dat doen. Dat heeft zeker een positief effect, we worden er allemaal beter van.
De trainingsgroepen bij de Praktijkacademie Technische Groothandel zijn klein. Dat vind ik wel een voordeel, iedereen zit er met dezelfde mindset en hetzelfde doel. We hebben een leuke club deelnemers. En als er gewerkt moet worden dan wordt er ook gewerkt. Verder, niet onbelangrijk, helpen we elkaar daar waar nodig. Dat is erg prettig. Op een praktijkdag is er weinig afleiding, iedereen is geconcentreerd en gemotiveerd om het beste uit de trainingen te halen.
'Het is volledig in lijn met wat wij doen in de wereld van de technische groothandel'
Nu kan een training nog zo leuk zijn, het gaat erom of je er ook iets aan hebt in de dagelijkse praktijk.
Dat klopt! En juist dát is wat PiTtiG zo sterk maakt. Je krijgt directe input waar je de volgende dag al iets mee kunt doen.
Even als voorbeeld, in één van de eerste trainingen krijg je veel handvatten in het kader van gesprekstechnieken. Zoals welke woordkeuzes je het beste kunt gebruiken in een gesprek met een klant. Ik heb dat toen gedeeld met collega’s, omdat ik het toch wel interessante materie vond. Die vonden dat op hun beurt ook erg leerzaam en kwamen zelfs bij mij terug: “wat goed dat je dat hebt gezegd, zo heb ik het nog nooit eerder bekeken!”Je brengt ineens iets in beweging binnen het bedrijf dat anders nooit in beweging was gekomen.
PiTtiG werkt en denkt dus vanuit jullie business.
Je hoort wel vaker dat onderwijs is toegespitst op de praktijk, maar dit is de eerste keer dat ik merk dat dat ook écht zo is. In dit geval hebben onze trainers alle wortels in het bedrijfsleven en in onze wereld. Maar niet alleen de trainers: iedereen in de organisatie van PiTtiG weet hoe er gedacht en geleefd wordt in onze wereld. Dat is bijzonder en dat maakt dat het in zijn volledigheid een succesvol programma is, gedragen door de branche.
Nu zitten we momenteel in een bijzondere periode door alle Corona maatregelen. Welke gevolgen heeft dat voor jouw opleiding?
Nou, je kunt eigenlijk wel stellen dat PiTtiG zijn tijd vooruit is. Want: wij kregen al veel virtueel les. Daardoor is de impact op onze opleiding minimaal. Ja kijk, de vaardigheidstrainingen in de praktijk liggen nu natuurlijk even stil. Maar al het andere gebeurt online: we hebben om de week op maandagavond virtueel les. Dat deden we dus al en daar verandert niets aan. Eerst een kwartier uitleg, dan een half uur zelfstandig werken, vervolgens centrale terugkoppeling, etc. Heel fijn dat dat zo kan, je hoeft niet het hele land af te rijden voor een lesavond. Natuurlijk, een praktijkexamen werd tot voor kort wel op locatie georganiseerd. Maar de keuze van wat er wel en niet virtueel werd gegeven, die is wel goed gemaakt.
Heb je nog een boodschap voor potentiële deelnemers?
De opleiding vraagt een bepaalde inzet. En dat is ook niet raar, een normale mbo opleiding duurt drie jaar. En deze maar twee. Dus wil je een officieel diploma halen, dan moet je er wel wat voor doen. Daar was ik me van bewust, dus heb ik er tijd en energie in gestoken om er een succes van te maken. Voor deze inzet krijg je ontzettend veel terug. Onbewust of bewust, je hebt er in de dagelijkse praktijk heel veel aan. Je probeert toch steeds weer wat nieuws uit: dan merk je dat dat werkt en dan ga je ermee door. Je krijgt zin om ermee aan de slag te gaan. Dat maakt dat PiTtiG bijzonder uitdagend, leuk en spannend is om te volgen.