Duurzame inzetbaarheid in 9 stappen
Duurzame inzetbaarheid is dé sleutel tot continuïteit en welzijn in jouw organisatie. Het is van cruciaal belang om dit hoog op de agenda te plaatsen, zodat zowel de organisatie als de medewerkers nu en in de toekomst kunnen profiteren van de juiste focus. Door duurzame inzetbaarheid als beleid te implementeren, maak je mogelijk dat je medewerkers langer kunnen blijven werken, mét plezier.
Duurzame inzetbaarheid omvat verschillende aspecten. Het gaat over:
- wendbaarheid;
- mobiliteit;
- productiviteit;
- motivatie;
- vitaliteit en gezondheid van medewerkers.
Zowel werkgevers als werknemers hebben verschillende beweegredenen om te investeren in duurzame inzetbaarheid en zij hangen daar in meer of mindere mate prioriteit aan. Elke organisatie en situatie is daarbij uniek, maar een ding is zeker: de perspectieven en wendbaarheid van zowel het bedrijf als de medewerkers spelen altijd een grote rol.
Meerwaarde
Duurzame inzetbaarheid klinkt niet per se sexy. Maar toch… Als je de juiste stappen zet in de juiste volgorde, op een manier die aansluit bij de behoeften van de huidige generatie werknemers, zul je zien dat de focus verschuift van noodzakelijkheid naar echte meerwaarde. Zo kun je je mensen boeien en binden!
In 9 stappen naar duurzame inzetbaarheid
Hoe implementeer je duurzame inzetbaarheid in je organisatie en hoe motiveer je leidinggevenden en medewerkers om hieraan deel te nemen? Welke elementen zijn essentieel voor een succesvolle uitvoering van dit beleid en welke valkuilen wil je koste wat kost vermijden? Met onderstaand stappenplan wordt jullie beleid gegarandeerd een succes.
- Bepaal de visie en het beleid.
- Kies de juiste hulpmiddelen.
- Vertaalslag visie en beleid en de juiste hulpmiddelen.
- Leer goede gesprekken voeren.
- Richt een ‘Leerhuis’ in.
- Maak duidelijke afspraken per traject.
- Stimuleer duurzame inzetbaarheid met behulp van tools.
- Creëer één centraal leerplatform.
- Nazorg: blijf in gesprek!
Met dit stappenplan is duurzame inzetbaarheid niet alleen waardevol, maar ook nog eens een leuk onderwerp om mee aan de slag te gaan.
Vergrijzing en ontgroening
In de technische groothandel zien we een toename van oudere werknemers en een stijging in het aantal werknemers met langere dienstverbanden. Deze verschuivingen, veroorzaakt door vergrijzing aan de ene kant en ontgroening aan de andere kant, vragen om een nieuw beleid. Dit beleid moet ervoor zorgen dat werknemers langer gezond en gemotiveerd kunnen blijven werken, en op een verantwoorde manier hun kennis en ervaring kunnen overdragen aan jongere generaties. Hiervoor is de Stichting Duurzame Inzetbaarheid voor de Technische Groothandel in het leven geroepen. Kijk voor meer informatie op de site van het FKB:
https://www.technischegroothandel.org/projecten/duurzame-inzetbaarheid/